Tajland Iskustva Putnika
011 21 20 301 info@yourway.rs YU Biznis Centar, lokal 10 Pon - Pet 09:00 - 17:00

Putovanje na Tajland spoj tradicionalnog i modernog

Tajland Iskustva Putnika

Da li ste u potrazi za nečim drugačijim? Egzotičnijim, intenzivnijim i istočnijim? Ako je vaš odgovor da – dobrodošli! Tajland je prava destinacija za vas, spoj tradicionalnog i modernog. Zemlja blagih i nasmejanih ljudi, budizma i mira, opšte harmonije i idiličnih tropskih prizora odiše jednom posebnom atmosferom koja spaja sve svoje nespojive elemente u jedno autentično savršenstvo kulture i tradicije. Susrešćete se sa kraljevinom koja bez izuzetka poštuje i slavi svoje kraljeve iz dinastije Čakri (Chakri), a narod u sebi nosi poseban ponos zato što nikada u istoriji nisu bili kolonija nijedne evropske zemlje.

tajland-plutajuca-pijaca

Bangkok – jedan od najdinamičnijih gradova Azije

Nadaleko poznat po svojim budističkim hramovima, Kraljevskoj palati i arhitekturi, Bangkok predstavlja jedan od nezaobilaznih i najdinamičnijih gradova čitave Azije. Ova višemilionska džungla mami svojom jakom energijom i šmekom koji pre svega čine ljudi, lokalci i posetioci iz celog sveta, a potom i bogat noćni život, kao i život ulice na kanalima reke Čao Praje (Chao Phraya), prepun pijaca na otvorenom, gde se istovremeno može naći naukusnije tropsko voće, tradicionalna garderoba ili razni elektronski uređaji koji predstavljaju poslednju reč tehnike. Prkoseći starom gradskom jezgru, pruža se Novi Bangkok, moderan, poznat po biznis kvartovima, velikim zelenim površinama, užurbanim metro stanicama i nadzemnim vozovima koji kruže iznad krovova ovog grada. U blizini grada se nalazi oblast Kančanaburi (Kanchanaburi) poznata po istorijskom lokalitetu Most na reci Kvaj, a tu je i mnoštvo plovećih pijaca koje su tu da očuvaju dah prošlih vremena i načina trgovine.

Bangkok-tajland

Najlepše plaže na Tajlandu

Simbol Tajlanda su vrele dugačke peščane plaže, prepune korala, čiji talasi zapljuskuju obale ove zemlje, a najveći dragulj među njima je Maja bej (Maya Bay), plaža koja je proslavila Pi Pi ostrva (Phi Phi Islands) nakon snimanja filma Plaža, u čijoj je glavnoj ulozi Leonardo Dikaprio. Pravi užitak čini degustacija Sangsoma (Sangsom) sa Krating Daengom (Krating Daeng), tj. domaćim Red Bull-om, dok ispijanje bar jednog kokosa dnevno postaje rutina nakon drugog dana boravka na ostrvima. Posebnu čar ovom raju daju masaže. Tajland je vekovima poznat po svojoj tradicionalnoj Tai (Thai) masaži, koja se od davnina uči u budističkim hramovima i koristi se u medicinske svrhe, a svoju popularizaciju dostiže upotrebom aromatičnih ulja i samom pojavom relaks masaža. Ljubitelji pravog odmora i relaksacije definitivno treba da se upute ka Tajlanskom zalivu i ostrvima Ko Samui (Koh Samui), Ko Pangan (Koh Phangan) i Ko Tao (Koh Tao), koja čine trio harmonije, balansa i opšteg opuštanja duše i tela. Sušta suprotnost ovim ostrvima jeste najveće ostrvo Puket (Phuket), epicentar azijske šarenolikosti, buke i vreve ljudi i klubova, sa osom u ulici Bangla (Bangla road) u čuvenom Patongu (Patong). Ne propustite da posetite grad Puket (Phuket town), kojem neočekivanu lepotu daju šarene kućiće izgrađene u sino – portugeze (Sino-Portuguese) stilu, kao i najveći noćni market na čitavom ostrvu. Provincija Krabi (Krabi) je zlatna sredina, svega ima pomalo, i odmora i obilazaka i izlazaka.

Tajland najlepše plaže

I sever Tajlanda ima svoje bisere

Biseri severa Tajlanda su Čang Mai (Chang Mai) i Čang Rai (Chang Rai), gradovi okruženi džunglama, visokim planinama i nacionalnim parkovima. Ovde vladaju drugačija pravila i stil života. Narod sa severa je mirnije prirode, gradovi su manji i ima dovoljno mesta za sve. Na severu je veoma zastupljena Lana (Lanna) arhitektura koja se potpuno razlikuje od juga zemlje, jer je građena za malo hladnije krajeve. Na severu posebno možete sresti slonove, sama reč čang (Chang) znači slon, kao i ostale divlje životinje, poput tigrova, lavova, majmuna... U ovim krajevima je nastanjeno i pleme Karen (Karen tribe), poznato po ženama koje oko svojih vratova, ruku i nogu nižu mnoštvo mesinganih obruča nalik na ogrlice. Nazivaju ih i Ženama žirafama, a ovaj običaj se danas očuvao kao deo tradicije, dok je ranije služio da štiti žene od ujeda divljih životinja prilikom boravka u džungli.

Ljubitelji istorije i arheologije sigurno treba da posete Sukotaj (Sukhothai), prestonicu prvog tajlandskog kraljevstva u periodu od 12. do 14. veka, kao i Ajutaju (Ayutthaya), nekadašnji glavni grad Sijamskog kraljevstva koje su u 18. veku pobedili Burmanci.

Tajland putovanje - grand palace u Bangkoku

Pregršt lepih krajolika, moćna priroda, omamljujuća klima i gradovi koji nikada ne spavaju predstavljaju samo deo mozaika koji možete upoznati dolaskom na Tajland. Bilo kako bilo, ova zemlja pruža nezaboravna iskustva i uspomene koje se pamte za ceo život.

Milica Uzelac