Zanzibar Iskustva, Preporuke, Izleti, Smestaj
011 21 20 301 info@yourway.rs YU Biznis Centar, lokal 10 Pon - Pet 09:00 - 17:00

Ultimativni vodič kroz Zanzibar

Zanzibar Iskustva

Zanzibar ima veoma bogatu istoriju i predstavlja jednu od najvažnijih regiona u istočnoj Africi. Nakon posete Vaska de Game 1499. godine, Zanzibarom su vladali Portugalci i to je trajalo skoro dva veka. Danas, ovo je jedna od najpopularnijih destinacija za letovanje u Africi i to iz veoma dobrih razloga. Obala Zanzibara nudi neke od najlepših plaža na svetu, veliki talasi prilagodjeni su za surfovanje, a oseka otkriva mala jezerca gde možete videti morske zvezde. Severni deo ostrva je mnogo bolja opcija što se plivanja tiče. Sitan i beo pesak doprineće tropskom doživljaju i uživanju na plaži i suncu po ceo dan.

Zanzibar PUtovanje Iskustva Aranžmani Preporuke

Kako doći do Zanzibara?

Letovi iz Evrope uglavnom operišu preko Dohe, Dubaija, Amsterdama ili Istanbula do Dar Es Salaama ili direktno do Zanzibara. Ukoliko letite do Dar Es Salaama, morali biste da odete do luke i ukrcate se na trajket koji putuje oko dva sata do Zanzibara. Ova opcija je duža ali povoljnija u odnosu na direktan let do Zanzibara, gde Vas očekuje samo transfer do hotela.

Prison Island Zanzibar Sta obici

Uslovi ulaska u Tanzaniju

Za ulazak na Zanzibar, koji je sastavni deo Tanzanije, potrebna je viza. Viza se dobija prilikom sletanja na aerodrom, a košta 50 usd po osobi, osim za Američke državljanine za koje je cena vize 100 usd. Novac za vizu možete da uplatite u kešu ili karticama.

Kada je pravo vreme za posetu Zanzibara?

Na Zanzibaru je toplo tokom cele godine. Sunce je jako a tropska klima će doprineti Vašem egzotičnom odmoru. Iako je Zanzibar pogodan za posetu bilo kada, postoje periodi koji su bolji u odnosu na ostale. U junu počinje špic sezone koji traje sve do februara, kada su najmanje šanse za padavine. U novembru je ipak moguće da se desi po neki pljusak, ali nije pravilo. Nasuprot tome, od marta do maja je kišni period i većina smeštaja i restorana tada ne radi.

The Rock Restoran na Zanzibaru

Koje mesto odabrati na Zanzibaru?

Stone Town je glavni grad Zanzibara i predstavlja odličnu polaznu tačku za obilazak ostrva, bilo da dolazite trajektom ili direktim letom. Najbolja opcija je da ovde provedete jednu ili dve noći, kako biste se upoznali sa gradom, obišli njegove atrakcije i napravili plan za dalji obilazak.

Nungwi i Kendwa beach su plaže locirane na severnom delu ostrva i važe za najlepše na Zanzibaru. Plima i oseka nisu toliko izražene kao na ostalim delovima obale, te su one najpogodnije za ljubitelje kupanja i sunčanja. Na Nungwi plaži su locirani luksuzni hoteli, te ukoliko tragate za rizortima više kategorije ovde ćete sigurno pronaći nešto što Vam odgovara. U poslednje vreme, Nungwi plaža je postala i mesto gde se odžavaju okupljanja i žurke i zbog toga je često nazivaju „Phuket Istočne Afrike“. Kendwa je sa druge strane mirnije mesto, nema gužve ali je takodje prelepa plaža sa belim, sitnim peskom.

Matemwe je mesto na severnom delu ostrva, važi za mirnu lokaciju sa brojnim butik hotelima. Za razliku od Kendwe i Nungwija, ovde su manji i ušuškaniji smeštaji. U Matemweu je plima i oseka veoma izražena. More se povuče za oko 500 metara te na nekadašnjem dnu možete videti korale i morske zvezde. Ova pojava se dešava dva puta u toku dana.

Paje je najveći grad na Zanzibaru i predstavlja centar surferski centar. Vetar duva od istoka ka zapadu tokom cele godine i pogoduje ovom adrenalinskom sportu . U neposrednoj blizini se nalaze i mesta Jambiani i Bwejuu.

Paje Beach Zanzibar

Kako se kretati po Zanzibaru?

Zanzibar je veliko ostrvo i potreban Vam je transport unutar njega ukoliko volite da obilazite različita mesta. Ukoliko na odmoru ostajete oko nedelju dana nećete se mnogo kretati te je u redu i da pozovete taksi. Sa druge strane, ukoliko planirate da ostanete duže možete da pozovete „dala dalas“ što je lokalni tip prevoza u vidu hipi kombija. U njega može da stane više ljudi a cena je dosta niža u odnosu na klasičan taksi.

Prevoz na Zanzibaru

Koje su cene na Zanzibaru?

Zanzibar se turistički veoma razvio u poslednjih desetak godina. Ovo ostrvo nudi veliki izbor smeštaja, od onih najpovoljnijih do najluksuznijih rizortova. U svakom slučaju, bilo da ste putnik sa ograničenim budžetom ili neko ko ne žali novac na smeštaj i putovanje, na ovom ostrvu ima za svakoga po nešto. Afrika je generalno skupa za putovanje ukoliko je uporedimo sa Južnom Azijom. Nema mnogo izbora što se tiče ulične hrane te je najbolja opcija da se hranite u restoranima koje vode lokalci gde ćete obrok platiti od 6-20 usd po osobi. U sklopu hotela se uvek nalaze restorani, ali su u njima cene nešto više. Lokalno pivo kao što je Serengeti ili Safari košta oko 3 usd po osobi, dok su žestoka pića nešto skuplja. Naravno, u lokalnim barovima su cene dosta niže ali su oni uglavnom udaljeni od najpopularnijih plaža.

Novac na Zanzibaru

Moneta koja se koristi na Zanzibaru je Tanzanijski šiling, ali je američki dolar veoma rasprostranjen. Hotele, usluge i predmete ćete uvek plaćati u dolarima. Ukoliko odsedate u nekom autentičnom, lokalnom smeštaju, imaćete mogućnost da platite u šilinzima. Po restoranima van hotela nema pravila, negde primaju dolare, negde šilinge te je najbolja opcija da imate obe varijante uz sebe kada niste sigurni. Što se tiče kartica, njih ćete moći da upotrebite jedino u nekim bolje opremljenim smeštajima. Ukoliko budete morali da podižete novac sa bankomata, budite spremni da platite veliku proviziju, a kurs koji pretvara novac u šilinge je veoma loš. Preporuka je da sa sobom ponesete keš a kartice da čuvate za nepredvidjene okolnosti.

Smestaj na Zanzibaru

Ronjenje i snorkling na Zanzibaru

Zanzibar je raj za ljubitelje ronjenja i snorklinga. Postoje brojna mesta na koja možete da odete na zaron, a ona su uglavnom odredjena po tome gde odsedate. Ukoliko ste smešteni u Nungwi-ju, verovatno ćete roniti u jugoistočnom delu Paje-a. Najpopularnije mesto za ronjenje sa bocama je svakako Mnemba Atoll koji se nalazi na severoistočnom delu ostrva. Voda je kristalno čista, prozirna i bogata podvodnim životom. I ako je ovo najlepše mesto za ronjenje na Zanzibaru, turizam je učinio svoje. Korali su nažalost oštećeni a gužva je veoma velika. Svakog dana na ovo mesto dolazi nekoliko desetina ronilaca. Druga opcija za ronjenje je neki manje posećen koralni greben gde ćete videti jednako lepe prizore ali ćete biti daleko od gužve. Ako ste profesionalni ronilac, obavezno posetite Mafia Island gde je ronjenje na potpuno drugom nivou. Za ovo mesto kažu da je najbolje ronjenje u Istočnoj Africi, ono nije toliko razvijeno kao Zanzibar a plaže su veoma divlje.

Ronjenje na Zanzibaru

Aktivnosti na Zanzibaru

I ako su plaže jedna od glavnih karakteristika Zanzibara, ukoliko Vam posle nekoliko dana dosadi da ležite i sunčate se, pred Vama je širok spektar aktivnosti na koje možete da se uputite. Farma začina je jedan od predloga. Naučićete mnogo toga o začinima i biljkama, videćete interesantne stvari a lokalci koji Vas vode kroz ovu turu, potrudiće se da Vas animiraju i pokažu kako se golim nogama i rukama penju na vrh palminog drveta. Plivanje sa delfinima je takodje jedna od opcija, ali samo ukoliko budete imali sreće da ih sretnete, zatim Prison Island izlet, Safari Blue, Jozani šuma i brojne druge aktivnosti.

Dar Es Salam na Zanzibaru.

Zanzibar je prepun lepih mesta i zanimljivih izleta. Veoma je specifičan i nigde na svetu nećete pronaći ostvro koje je nalik ovom. Na Vama je samo da odaberete aranžman i datum kada ćete putovati i prepustiti se avanturi koju ćete pamtiti do kraja života.

Iva Stanić