Jamajka Iskustva, Preporuke, Bezbednost
011 21 20 301 info@yourway.rs YU Biznis Centar, lokal 10 Pon - Pet 09:00 - 17:00

Vodič za putovanje na Jamajku

Jamajka Bezbednost

Jamajka je zemlja bogata vodopadima, prelepim plažama, rekama i planinama. Ona je karipska država sa engleskim govornim područjem. Glavni grad je Kingston dok su glavna turistička mesta Montego Bay i Ocho Rios. Jamajku smatraju pravim draguljem Kariba koji ima neverovatne pejzaže i još neverovatnije ljude, koji su uvek nasmejani, ljubazni i gostoprimljivi.

Da li je bezbedno putovati na Jamajku?

Putovanje na Jamajku je bezbedno, ali treba povesti računa o nekim detaljima. Najveći problem turista na Jamajci su sitne pljačke novca, kamera i telefona dok veći kriminal obilazi turiste. Svakako je poželjno da turisti čuvaju svoje vredne stvari i obrate pažnju na džeparoše kojih ima na Jamajci, jednako kao i u svim drugim turističkim mestima na svetu.

Jamajka Hoteli

Šta je specifično na Jamajci?

Postoje razne zanimljive činjenice o muzici sa Jamajke. Veliki broj stranih izvodjača širom sveta producira svoju muziku upravo na ovom mestu. Muzički producenti uglavnom prvo puštaju muziku izvodjača na lokalnim radijima, jer veruju da ukoliko pesma prodje dobro kod lokalnog stanovništva, zasigurno će postati hit i u svetu.

Jamajka je poznata i po rumu, najbržem čoveku na svetu, rege muzici, belim plažama i mnogim drugim stvarima, ali ono čime se Jamajka najviše ponosi jesu ljudi. Turisti na Jamajci nikada neće biti gladni, jer će im prve komšije ponuditi nešto za hranu. Većina domaćinstava u svom dvorištu ima nekoliko vrsta voćki, a to su najčešće mango, banane i limun. Takodje, na Jamajci je veoma česta rečenica „Don`t worry, be happy“ koju ćete u toku dana čuti nekoliko puta od nasmejanih domaćina.

Oblačenje i umetnost na Jamajci su veoma interesantni. Manifestuje se u svakodnevnom životu, a odlikuje se kroz šarenoliku odeću izradjenu od specifičnog pamuka koji je veoma prijatan za nositi uzimajući u obzir tropsku klimu. Kultura Jamajčana se odlikuje i kroz specifičan govor i ples. I ako je englesko govorno područje, jamajčanski jezik zapravo zvuči kao „pokvareni“ engleski u kombinaciji sa francuskim.

Jamajka Plaže

Kakva je hrana na Jamajci?

Stanovništvo Jamajke vuče korene iz Španije, Britanije, Kine, Indije i Afrike. Svaka kultura pojedinačno je doprinela tome da se razvije posebna jamajčanska kuhinja. Hrana je uglavnom dosta začinjena i sprema se u loncu gde se veoma dugo kuva. Najpoznatije jelo je svakako „jerk chicken“ koje je lepljivo, začinjeno i ljuto, služi se sa pasuljem ili pirinčem i predstavlja jedno od najukusnijih jela na ostrvu.

Jamajka Hrana

Šta obići na Jamajci?

Rafting Rio Grande – ukoliko ste ljubitelj adrenalinskih sportova, uputite se na rafting rekom Rio Grande na splavu od bambusa. Ovo je jedan od najboljih načina da vidite brojne pećine, vodopade i izvore koji se nalaze na ostrvu. Splavarenje traje oko tri sata, a izbor lokalnih agencija koje organizuju ovaj izlet je veoma velik.

Snorkling – na severnoj obali Jamajke pronaći ćete veliki koralni greben na kome turisti svakodnevno idu na snorkling. Imaćete priliku da vidite ribu lava, barakudu i mnoge druge ribe. Ocho Rios je još jedno zanimljivo mesto za snorkling gde ćete videti razne vrste algi, ajkula i škorpija.

Istražite Green Grotto – kažu da se na Jamajci nalazi preko hiljadu pećina, a Green Grotto je jedna od najpoznatijih. Pećine su nastale od krečnjaka, a plima je u zidove urezala zelene alge po kojima je i sama pećina dobila ime. Kako dublje ulazite u pećinu, imaćete osećaj kao da ulazite u pravu šumu stalaktita i stalagmita. Zanimljiva je činjenica da su se baš u ovoj pećini još u 17. veku Španci sakrili od Engleza kada su napadali Jamajku.

Jamajka Mapa

Obidjite plantažu Sun Valley – ukoliko želite da saznate malo više o istoriji Jamajke i trgovanju robljem koje se ovde ranije odvijalo, posetite plantaže kafe, banana i tropskog voća. Imaćete priliku da čujete razne priče, kao i da se upoznate sa vlasnicima plantaže i radnicima koji ih održavaju.  

Istražite Kingston – glavni grad Jamajke krije razna mesta koja su vredna posete. Upoznaćete se sa arhitekturom koja vuče korene još iz doba ropstva, možete obići kuću Bob Marley-a u kojoj je živeo od 1975 godine do 1981. godine i obavezno poslušajte rege muziku u Dub Club-u, posetite Nacionalnu galeriju Jamajke i otidjite u kupovinu na lokalnu pijacu.

Dunn`s River Falls – vodopad se nalazi u Ocho Rios-u, visok je oko 180 metara, a do vrha se možete popeti pešice i uživati u nestvarnom pogledu, ili možete da odaberete šetnju uz reku i okupate se u jednom od mnogobrojnih prirodnih tirkiznih bazena. Ukoliko ste avanturista, možete i da odete na zip line.

Jamajka šta obići

Posmatranje ptica – Jamajka je poznata po tome što se na njenoj teritoriji nalazi oko 150 vrsta ptica, od kojih su 29 specifične endemične vrste. Jugoistočno od Montego Bay-a nalazi se prostor gde možete da posmatrate ptice sa sigurne udaljenosti, i ukoliko budete imali dovoljno strpljenja i sreće, ugledaćete crnokljunog papagaja i ugrožog jamajčanskog kosa.

Jamajka je prepuna lepih mesta i zanimljivih izleta, veoma je specifična i nigde na svetu nećete pronaći ostvro koje je nalik ovom. Na Vama je samo da odaberete aranžman i datum kada ćete putovati i prepustiti se avanturi koju ćete pamtiti do kraja života.

 

Iva Stanić