Sejseli Iskustva Preporuke za Putovanje
011 21 20 301 info@yourway.rs YU Biznis Centar, lokal 10 Pon - Pet 09:00 - 17:00

Sve što treba da znate o putovanju na Sejšele

Sejseli Iskutva

Sve što treba da znate o putovanju na Sejšele

Sejšeli su rajska ostrva po mišljenju mnogih. Malo mesta na svetu ima tako predivne plaže u kombinaciji sa netaknutom prirodom i divljinom. Na Sejšelima ćete videti mnogo brda, velike palme, bujnu prirodu i vekovima stare, sejšelske gigantske kornjače.

Sejšeli su idealna destinacija za putovanje na medeni mesec. Neke od najpoznatijih ličnosti na svetu su boravili upravo ovde, uključujući i princa Williama i Kate Middelton. Putovanje na Sejšele je moguće i ako želite da potrošite manje novca, samo je neophodno da se organizujete na vreme i napravite plan puta.

Gde se nalaze Sejšeli?

Smešteni su u istočnoj Africi i predstavljaju arhipelag od 115 manjih ostrva rasporedjenih po Indijskom okeanu. Mnoga ostrva nisu naseljena i zaštićena su zakonom, dok su neka od njih stanište za endemične vrste kao što su gigantske Aldabra kornjače. Život na Sejšelima je veoma jednostavan i miran. Ukoliko tragate za burnim noćnim životom i žurkama, ovo mesto nije za Vas. Sejšeli su za putnike koji vole opuštajuć i miran odmor na predivnim plažama, okruženi magičnom prirodom.

Sejseli iskustva

Stanovnici Sejšela

Zvanični jezici na Sejšelima su kreolski, engleski i francuski. Država je bila britanska kolonija skoro dva veka, tako da je engleski jezik ostao kao glavni u vladi i poslovnim razgovorima. Ljudi sa Sejšela su miks Afrikanaca, Evropljana, Indijaca i Kineza. Ovakva mešavina naroda se uveliko odražila i na sejšelsku kuhinju, koja predstavlja spoj navedenih nacionalnosti.

Cene prevoza i transfera i kako se kretati na Sejšelima

Postoji nekoliko opcija. Najbrža a ujedno i najskuplja je avion. Avio kompanijom Air Seychelles možete kupiti avio kartu za oko 150 USD za pravac od Mahe-a do Praslin-a. Avioni su veoma mali i staje svega 15ak putnika. Druga i najpopularnija opcija je trajekt. Postoje brzi trajekti koji su klimatizovani i uredjeni za sve što Vam je potrebno u toku putovanja. Cene su oko 20 USD za pravac od Praslina do La Digur-a, ili oko 60-70 USD za pravce Mahe-Praslin/Mahe-La Digue. Jedina mana trajekta je ta što su talasi po nekada veoma veliki, te se trajekt ljulja i veliki broj putnika ima mučnine. Treća opcija je iznajmljivanje automobila. Ovaj izbor je veoma praktičan, automobili su mali sa automatskim menjačima a internacionalna vozačka dozvola Vam nije potrebna. Dovoljno je da imate vozačku dozvolu zemlje iz koje dolazite. Cena iznajmljivanja automobila na dnevnom nivou je oko 60 USD. Ukoliko niste vozač, možete koristiti gradski prevoz. Linije su na svakih pola sata, a cena karte za autobus je oko 1 USD. Uzmite u obzir da su autobusi često stari i nisu klimatizovani. Poslednja ali ne i najmanje važna opcija transporta po ostrvu je iznajmljivanje bicikla. Cena je oko 8 USD po danu, a veoma je praktično i ekološki, naravno za manje udaljenosti.

Sejseli aranžmani, iskustva

Najbolje vreme za posetu Sejšela

Špic sezone na Sejšelima je u vreme zimskih praznika, odnosno od decembra do kraja januara, ili od juna do kraja avgusta. U to vreme su i cene dosta jače nego u ostatku godine, a veća  je i koncentracija turista, te je neophodno napraviti rezervacije na vreme. Naša preporuka je da obidjete Sejšele u aprilu ili oktobru, iz razloga što je u to vreme malo padavina i veliki broj sunčanih dana. U vreme špica sezone su velike gužve te nećete moći da doživite ovo ostrvo u najboljem svetlu. Kišna sezona je od kraja januara do kraja februara i ispoljava se u vidu kratkotrajnih pljuskova.

Sejseli putovanje, iskustva, smeštaj avio karta

Gde odsesti na Sejšelima?

Na Sejšelima postoji veliki izbor smeštaja, od onih privatnih do najluksuznijih. Ukoliko volite da obilazite, predlažemo da obidjete sva tri ostrva.

Mahe – je najveće ostrvo Sejšela, tu je i glavni grad Viktorija kao i 86% celokupne populacije. Aerodrom se takodje nalazi na Mahe-u. Najlepše plaže su na zapadnoj obali, ali za smeštaj preporučujemo jugozapadni deo. Beau Vallon je glavno turističko mesto sa najviše hotela.

Praslin – je drugo po veličini ostrvo na Sejšelima. Tu ćete pronaći endemične vrste palmi kao i džinovske kornjače Aldabra. Praslin je udaljen oko sat vremena vožnje trajektom od Mahe-a. Najbolji deo za smeštaj je zapadna obala, gde se nalaze i prelepe mirne plaže bez gužvi. Cote D`Or je na istočnoj obali i predstavlja jedan od najpopularnijih turističkih mesta na Praslinu.

La Digue – udaljen je oko petnaestak minuta vožnje trajektom od Praslina, a skoro da je ostao netaknut ljudskom rukom. Obiluje prirodnim bogatstvima na koje turizam nije uticao. Na La Digue-u nema većih hotelskih lanaca, samo manjih guesthouse-a ili boutique hotela. Predlažemo da se smestite na severnoj strani ostrva koja se zove La Passe, a obavezno obidjite i najpoznatije plaže Grand Anse i Anse Source d`Argent.

 

Sejseli aktivnosti, plaže, preporuke

Aktivnosti na Sejšelima?

Obiđite najlepše plaže na zemlji sa visokim palmama okružene zelenim brdima ili krenite u avanturu kajacima. Tura kajacima na La Digue ostrvu je veoma popularna. Kajaci su prozirni te će veslanje biti veoma zanimljivo. U sklopu ture možete obići i plažu gde je sniman film o Robinson Crusoe-u jos 1988. godine. Možete da se oprobate u snorklingu ili ronjenju sa bocama, a za one ekstremnije putnike tu je i surfovanje. Najbolji talasi su na La Digue ostrvu i na plaži Grand Anse koja je ujedno i najduža. Oprobajte se u hajkingu, obidjite džinovske kornjače ili samo uživajte na suncu i predivnim plažama. Sejšeli nude aktivnosti za svakoga.

Hrana na Sejšelima

Kuhinja na Sejšelima je bazirana uglavnom na ribi koja se služi sa pirinčem ili karijem. Najbolja jela koja ćete probati su grilovana riba, kari sa hobotnicom, meso ajkule sa limunom ili pečene morske plodove sa topljenim sirom. Restorani na Sejšelima su uglavnom malo skuplji, ali postoje i opcije za poručivanje hrane koja je dosta povoljnija, ili neki od lokalnih restorana koji ima povoljnije cene. Cena obroka se kreće oko 30ak američkih dolara, dok u lokalnom restoranu možete pronaći obrok i za 10 američkih dolara.

Praktični saveti za putovanje na Sejšele

Sejseli putovanje iskustva

Putovanje na Sejšele

Sejšeli je preepuni egzotičnih mesta i zanimljivih izleta.  Na Vama je samo da odaberete aranžman i datum kada ćete putovati i prepustiti se avanturi koju ćete pamtiti do kraja života.

Iva Stanić