Suši - umetnost ukusa na tanjiru
011 21 20 301 info@yourway.rs YU Biznis Centar, lokal 10 Pon - Pet 09:00 - 17:00

Suši - umetnost ukusa na tanjiru

Suši - umetnost ukusa na tanjiru

Suši je mnogo više od običnog jela – to je spoj tradicije, estetike i kulinarstva koji je osvojio ceo svet. Iako mnogi misle da je suši isključivo sirova riba, istina je da se iza ovog japanskog specijaliteta krije čitava filozofija pripreme hrane i uživanja u njoj.

Poreklo sušija

Prvi oblici sušija nastali su pre više od hiljadu godina u jugoistočnoj Aziji, gde je riba čuvana u fermentisanom pirinču. Vremenom, u Japanu je taj običaj prerastao u delikates – pirinač začinjen pirinčanim sirćetom, uz dodatak sveže ribe i drugih sastojaka. Danas je suši postao globalni fenomen i simbol zdrave ishrane.

Vrste sušija

Postoji mnogo različitih stilova sušija, a svaki ima svoj šarm:

Nigiri – ručno oblikovani pirinač sa komadom sveže ribe ili morskih plodova na vrhu.

Maki – najpoznatiji oblik, suši u rolnici obmotanoj algom nori, sa punjenjem od ribe, povrća ili čak voća.

Sashimi – tanke kriške sirove ribe, bez pirinča, koje se poslužuju kao prava delikatesna poslastica.

Temaki – suši u obliku “korneta” od algi, punjen raznim sastojcima.

Zašto je suši toliko popularan?

Suši nije samo ukusan, već i zdrav. On je bogat omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima, a pritom je lagan i lako svarljiv. Još jedna prednost je raznovrsnost – svako može pronaći svoju omiljenu kombinaciju ukusa, bilo da voli ribu, povrće ili vegetarijanske varijante.

Suši kultura

U Japanu je način konzumiranja sušija prava umetnost. Postoje pravila posluživanja, od toga kako se suši umače u soja sos, pa sve do toga kojim redosledom se jede. Čak i estetika serviranja ima važnu ulogu – jer suši se ne jede samo ustima, već i očima.

Gde probati najbolji suši?

Danas suši restorani postoje svuda – od Tokija i Osake, preko Njujorka i Pariza, pa sve do Beograda i Zagreba. Ipak, pravi doživljaj je probati ga na putovanju u Japan, gde svaki majstor sušija godinama uči zanat i ulaže pažnju u svaki detalj – od kvaliteta ribe do savršene temperature pirinča. Ukoliko ipak želite dobar suši u Beogradu, posetite popularni GoSushi.