Najlepše plaže Kefalonije
011 21 20 301 info@yourway.rs YU Biznis Centar, lokal 10 Pon - Pet 09:00 - 17:00

Najlepše plaže Kefalonije

Najlepše plaže Kefalonije

Kefalonija je jedno od sedam važnijih ostrva u Jonskom moru, a po površini je najveće sa 904 km2. Od legendarne Odisejeve Itake odvojeno je kanalom širine od 2 do 4,5 km. Obala Kefalonije je duga i razuđena, a samo ostrvo je poprilično brdovito i pogodno za uzgoj maslina, vinove loze, agruma, voća i povrća. Ostrvo je naseljeno od drugog milenijuma pre nove ere, a njime su vladali Rimljani, Vizantijci, Normani, Turci, Mleci, Francuzi i Britanci. Oslobođena je 1864. godine i pripala Grčkoj. Postoje dva verovanja o poreklu imena ostrva. Prema prvom  verovanju Kefalonija je dobila ime po mitološkoj figuri Kefalusu, dok druga teorija kaže da poreklo imena leži u obliku ostrva koje podseća na glavu (na grčkom κεφάλι – glava). Kefalonije je svetsku slavu stekla romanom Luje de Bernijera „Mandolina kapetana Korelija“ po kojoj je 2001. godine snimljen i istoimeni film sa Penelope Kruz i Nikolas Kejdžom u glavnim ulogama. 

Ostrvo Kefalonija, Letovanje

Koje su najlepše plaže na Kefaloniji?

Kefalonija važi za jedno od ostrva sa najlepšim plažama u Evropi. Većina njih ponosno nosi plavu zastavicu za čistoću. Hajde da se upoznamo sa spektakularnom obalom najvećeg jonskog ostrva. 

#1 Mirtos plaža 

Zaštitni znak Kefalonije je plaža Mirtos. Beli pesak i tirkizno plavo moro okruženi su strmim liticama. Upravo taj prizor je najfotografisanije mesto u celoj Grčkoj. Prilaz do plaže od mesta Divarata je zahtevan zbog krivina i velike frekvencije saobraćaja tokom dana. Zato se preporučuje da krenete što ranije, izjutra. 

#2 Antisamos plaža

Ova čarobna plaža sa dve boje mora, zbog naprasne dubine, proslavila se scenama iz filma „Mandolina kapetana Korelija“. Danas je ispunjena beach barovima, a na njoj se možete oprobati u vodenim sportovima. Nemojte zaboraviti da se zaustavite na vidikovcu sa koga se pruža vrtoglavi pogled na zaliv i ovu neverovatnu plažu.

Kefalonija Ostrvo u Jonskom moru. Najlepša plaža na ostrvu Kefalonija.

#3 Makris Gialos plaža

Plaža Makris Gialos nalazi se u turističkom mestu Lasi, na oko 3 km udaljenosti od glavnog grada, Argostolija. Zlatni pesak, beach barovi i sportovi na vodu, čine ovu plažom izuzetno posećenom. Cene su malo više nego u drugim kafićima u Lasiju, stoga možete naći mesto na ležaljkama ili u baldahinima čak i ako malo duže spavate. 

#4 Lourdas plaža

Mirna plaža sa belim peskom nalazi se u selu Lourdata na jugu ostrva. Smeštena je u najvećem zalivu na Kefaloniji i ispunjena je tavernama u kojima možete uživati u hrani i piću. 

#5 Petani plaža

Na poluostrvu Paliki nalazi se jedna od najlepših plaža Kefalonije, Petani plaža. Na ovoj polukružnoj plaži postoje dve taverne, tuševi, ležaljke, prostor za suncobrane i peškire. Neverovatna tirkizna boja mora sa brojnim jatima ribica, delovaće vam da plivate u akvarijumu. 

#6 Ksi plaža

Ova plaža je specifična po narandžastoj boji peska, a ime je dobila po obliku zaliva u kome se nalazi (grčko slovo X). Kao i Petani, nalazi se na poluostrvu Paliki, a duga je oko 4 km. Jedan deo zaliva je potpuno divlji, dok je drugi živahan i ispunjen tavernama. 

Najlepše Plaže Kefalonije

Atrakcije Kefalonije koje se ne smeju propustiti

Iako su plaže najveća atrakcija ovog ostrva, ne bii trebalo zapostaviti ni neka od sledećih mesta. 

#1 Melisani pećina

Prolazeći kroz tunel, dolazi se do impoznatnog jezera Melisani. Nije mračno, jer kroz rupu u steni dopire sunce. Jezero obilazite vozeći se u čamcu sa drugim turistima. Prema grčkoj mitologiji, u ovom mestu se utopila nimfa Melisani, jer je bog pastira i šuma (bog Pan) odbio njenu ljubav. 

#2 Pećina Drogorati

Nedaleko od luke Sami, nalazi se čudesna pečina Drogorati. Centralni deo čini Sala ushićenja u kojoj je akustičnost neverovatna. Ona se prostire na oko 900 m2 i tu se neretko često organizuju koncerti. Najviša temperatura tokom leta ne prelazi 20 stepeni. 

Kefalonija Grčka, Fiskardo gradić

#3 Gradić Fiskardo 

Iz živopisnog ribarskog sela Fiskardo pruža se pogled na obližnju Itaku. Ovde treba doći na ručak ili večeru kako biste uživali u specijalitetima sa morskim plodovima. Šarene fasade, ljubazni lokalci, ukusna hrana i miris mora učiniće posetu najsevernijoj luci Kefalonije nezaboravnom.

#4 Manastir svetog Gerasima

Svetac zaštitnik ostrva živeo je ovde u 16. veku, a njegovo mumificirano telo nalazi se u manastiru u unutrašnjosti ostrva. Ostrvljani obeležavaju Dan svetog Gerasima 16. avgusta i 20. oktobra. Na zadnjem delu crkve se nalaze mala vrata koja vode u pećinu nekadašnji dom sveca. 

#5 Glavni grad -  Argostoli i most De Bose

Argostoli je glavni i najveći grad Kefalonije. U njemu živi trećina stanovništva ostva, a tokom letnjih meseci ispunjen je turistima. Kafići, restorani, butici, suvernirnice, klubovi, čuveni slatkiš galaktobureko i most de Bose (nekadašnji Drapano) su prava slika prestonice. Zaliv Kutavos nekada je bio močvara, dok početkom 19. veka inženjer Šarl de Bose nije napravio plan rekonstrukcije. Danas preko zaliva možete prošetati mostom možete uživati u pogledu na Argostoli i gledati ribice koje neumoljivo plivaju u jatima. 

 

Maja Ignjatović