Meksiko Letovanje Iskustva
011 21 20 301 info@yourway.rs YU Biznis Centar, lokal 10 Pon - Pet 09:00 - 17:00

Meksiko - karipski raj sa vulkanima, prašumama i mističnim pričama starih civilizacija

Meksiko Putovanje Iskustva

Bienvenido a Mexico! Mogu slobodno reći da je Meksiko svet za sebe, potpuno fascinantno i očaravajuće mesto. Sve će vam biti jasno kada se prvi put napijete od tekile i margarita, progovorite španski i osetite latino duh. 

U Meksiku sam bio dva puta, i bilo je neopisivo dobro! Prvi put sam potpuno slučajno i bez razmišljanja završio tamo i tada sam obilazio Meksiko Siti i okolinu, ostrvo Isla Muheres (Isla Mujeres) i poznato letovalište Plaja del Karmen (Playa Del Carmen). Zanimljivo je da nisam hteo da pročitam ni plan i program puta, već sam odlučio da će mi biti super i tako je i bilo. Iskreno dosta grešaka sam napravio zbog toga, posebno kada je u pitanju oblačenje, jer nisam ni slutio da će biti toliko hladno u glavnom gradu, ali nema veze, svaki dan je bio iskustvo za sebe. Drugi put sam povezao Kubu i Meksiko i boravio samo na Jukatanu, dakle ponovo okolina letovališta Plaja del Karmen (Playa Del Carmen).  

Da li je potrebna viza za Meksiko?

Za početak moram reći da je sada moguće ići u Meksiko bez ikakvih testova ili karantina i izolacije, dok situacija u Srbiji po povratku može da se promeni, i da je potrebno samo da imate vizu. Viza se dobija u Ambasadi Meksika u Beogradu i besplatna je. Morate zakazati termin, poneti neophodna dokumenta i svakako vizu morate imati. Druga mnogo jednostavnija opcija je da ukoliko imate važeću vizu za SAD, viza za Meksiko vam nije potrebna. 

Meksiko plaze na putovanju

Da li je Meksiko bezbedna zemlja?

Meksiko je bezbedno mesto i sve ono što vidite na televiziji, gotovo da je nemoguće da vam se desi, više su u pitanju obračuni između članova bandi sa kojima turisti nemaju ništa. Morate obratiti pažnju (ovde mislim na čuvanje dokumenata i novca, na ostavljanje stvari na plaži i slično), ali daleko od toga da će vam to uticati na boravak. U toku dana sam slobodno šetao i centralnim ulicama glavnog grada bez ikakvih problema, ali normalno, nisam baš tražio nevolje i zalazio u mračne i puste krajeve. Dakle bezbedno je kao da se krećete u bilo kom drugom mestu. 

Meksikanci su super, a kako i ne bi bili imajući u vidu podneblje, fascinantnu kulturu i način života. Meksiko je idealno mesto gde možete povezati prirodna čuda, istorijsko nasleđe i upoznavanje sa starim kulturama, odličnu hranu i nezaboravan provod, dakle sve što vam može pasti na pamet. 

Meksiko sta obici

Najlepše karipske plaže, prašume i šarena jezera

Priroda je magična i tu pre svega mislim na ono što možete videti na poluostrvu Jukatan. Zelenilo i prašume kriju u sebi dosta toga, pre svega magične cenote za koje kažu da su sve povezane i čine jedinstveni sistem. Velike rupe u džungli, ispunjene vodom koja je hladna i kristalno čista, najbolje su mesto za osveženje i skokove. Ukoliko to nikad niste radili, kao ja do tada, vreme je da se ohrabrite i skočite sa stene, jer je osećaj neverovatan i pun adrenalina. Druga stvar je čista, topla i tirkizna voda Meksičkog zaliva, karipski raj, bele peščane plaže i kokosove palme. Moram pomenuti i Rio Lagarto i šarena jezera, na samom severu Jukatana gde imate priliku da uživate u vožnji po reci, među divljim životinjama, flamingosima, krokodilima, mažete se lekovitim blatom, vidite nestvaran fenomen šarenih jezera i čuveno pink jezero, kupate se u izvoru. Ovo je samo deo jer obilaskom istorijskih spomenika ponovo šetate kroz prirodu prateći tragove istorije. 

Meksiko bezbednost i iskustva

Šta posetiti u Meksiko Sitiju i u okolini Plaje del Karmen?

Kao što sam već spomenuo, istorijsko  i kulturno nasleđe je poznato širom sveta i svakako jedinstveno i posebno samo po sebi. Vekovi i milenijumi su izmešani sa praistorijom i modernim dobom, drevne civilizacije sa savremenim umetnicima. U okolini glavnog grada nalazi se lokalitet Teotihuacan sa Piramidom Sunca, koji je nasledje Tolteka, zatim muzej i kuća Fride Kalo u mestu Kojakan (Coyacan), lokaliteti u samom gradu kao što su Nacionalni muzej antropologije, trg Sokalo (Zocalo), bazilika (Basilica de Guadalupe), Kuća lepih umetnosti (Palacio de Bellas Artes), kanali Soćimilko (Xochimilco), katedrala Metropolitana i na desetine drugih. 

U blizini letovališta Plaja Del Karmen i na Jukatanu možete se više upoznati sa nasledjem majanske civilizacije. Imaćete priliku da obiđete kompleks Čičen Ice, piramide u Kobi, nalazište u Tulumu, prepustiti se magičnim gradićima kao što su Valjadolid (Valladolid) i Tisimin (Tizimin). Čitava priča o ovom delu Meksika na samo par sati udaljenosti. Par saveta: piramide u Kobi obilazite biciklom, u Čičen Icu idite rano ujutru ili popodne zbog gužvi i tamo kupite suvenire jer su najjeftiniji i što je najbitnije, ručni rad lokalnog stanovništva, za Tulum se spremite na jako puno sunca jer hlada nema na samom lokalitetu, a možete poneti i opremu za kupanje i iskoristiti kratu pauzu za osveženje. 

Meksiko Preprouka za Izlete

Šta jesti u Meksiku?

Konačno smo došli do hrane! Najbolja stvar je definitivno hrana i što više putujem (i imam sve više godina) uvideo sam da je hrana nešto u čemu posebno uživam na putovanjima. Verujte mi, najbolji način da upoznate mesto gde ste do same srži. Takosi (Tacosi), naćosi (nachos), kesadilje (quesadilla), gvakamole (guacamole), praseće pečenje sa avokadom i sirom, majanski specijaliteti, pasulj (hrana može biti jako ljuta), voće (u voćnim salatama ponekad završi i krastavac), kuvani kukuruz, začini, krompir, ćurosi (churos), markesitas (marquesitas) − posebno one sa nutelom i kačkavaljem, mole sos sa čokoladom i papričicama, crni pasulj, restoran sa lokalnom hranom Fogon u Plaji del Karmen, pa onda pivo XX, Sol, Estrelja (Estrella), Korona (Corona), tekile bele i žute i Meskal sa crvom (Mezcal). Tekile kupujete kao suvenir u velikim megamarketima, ne u radnjama sa suvenirima i obavezno obratite pažnju na vreme kada to radite jer se alkohol ne prodaje ceo dan. Tu su i kokteli, pre svega Margarita, akcije dva po ceni jednog u večernjim satima. 

Kakav je provod u klubovima u Plaja del Karmen?

Uz hranu i piće moram pomenuti marijače, tradicionalne muzičare, koji će vam rado svirati ali ne zaboravite da bez para nema muzike. I za kraj provod u klubovima Plaje del Karmen! Show za sebe! Ko voli regeton ovo će biti mesto za pamćenje! Saveti: pristojno oblačenje se podrazumeva, skeneri i pretresi zbog bezbednosti, često se dešava da devojke ne plaćaju ni ulaz ni piće, što za momke ne važi, u nekim klubovima potrebno je rezervisati na vreme, a negde ste uslovljeni potrošnjom po stolu ili separeu. Izbegavajte sve ono što vam nude nepoznati na ulici ili po toaletima klubova, jer lako možete doći u problem sa zakonom. 

Meksiko Iskustva sa putovanja

Progovorite španski na putovanju u Meksiko :)

A kad sam već pomenuo sukob sa zakonom, verujte mi da u trenutku progovorite španski kao maternji, a zašto? Zato što: morate znati koliko, na primer, cigara smete da unesete sa Kube, koliko alkohola možete da iznesete iz Meksika, na aerodromu u Kankunu nema nigde prostorija za pušenje, i slično...

Meksiko je divno iskustvo i uvek ću pamtiti i divne ljude sa kojima sam istraživao ovu zemlju, kafu za poneti iz OXXO marketa, iguane u Tulumu, kišu ispred priramide Sunca, povratke u sobu u jutarnjim satima, proslavu rodjendana, kafu na trgu u Tisiminu, lokalnog vodiča Anu, tattoo studio, čarobno ostrvo Holboš (Holbox), ogromne ozidane krevete (ne možete ni da zamislite koliki je to krevet), otkazane letove, Meksiko Siti i energiju ovog predobrog grada, sletanje i grad koji se preliva u nedogled, pogled na favele...

Meksiko Putovanje Iskustva

Isla Muheres – rajsko ostrvo 

Moram posebno da izdvojim Islu Muheres. Ovo ostrvo me je podestilo na meksički Zanzibar! Izolovano je, ne toliko turistički razvijeno, sabraćaja je malo, voda savršena, bele plaže, jako malo ostrvo, obilazak golf autima i izlaske u Pocnu. Pesak pod nogama, bos, lagana muzika, pogled gore na palme i zvezde i u daljini šum talasa, nešto kao mesto Jambo u selu Paje, na istočnoj obali Zanzibara, to je ta energija. 

Šta je potrebno znate pre putovanja u Meksiko? 

Dobro je znati i ovo: plaća se u kešu ili karticama, ali isključivo u meksičkim pezosima, potreban vam je adapter, očekuju bakšiš, prilikom kupovine na tezgama ili od lokalaca važno je cenkati se, ako na toaletu piše M znači da je za žene (mujeres) a ako piše H ili C, onda je za muškarce (hombre, caballeros), nije dozvoljeno piti alkohol na ulicama, na računu se često pojavljuje i deo „servicio“, udaljenosti (aerodrom Cancun – Playa del Carmen oko 55km i 1h, Playa del Carmen – Čičen Ica oko 180km ili 2/3h, Playa – Valladolid oko 140km ili 2h, Playa – cenite Ik Kil oko 185km ili 2/3h, Playa – Tulum oko 65km ili 1h, Tulum – Coba oko 1h, Playa – Las Coloradas oko 3/4h ili 250km), na ulasku u zemlju ćete dobiti papirić koji morate čuvati u pasošu sve do napuštanja Meksika.

Hasta pronto, mi Mexico lindo y querido! 

Ponudu za putovanje u Meksiko možete pronaći klikom ovde

Petar Sretenović