Maldivi ostrvo Mafuši
011 21 20 301 info@yourway.rs YU Biznis Centar, lokal 10 Pon - Pet 09:00 - 17:00

Maldivi ostrvo Mafuši

Maldivi Maafushi

Mafuši je jedno od najvećih i najpopularnijih naseljenih ostrva na Maldivima. Nalazi se u Južnom Male Atolu, udaljenosti 27 km od glavnog grada Male-a i istoimenog aerodorma. Ostrvo je dugačko 1270 metara, a široko 265 metara i na ovom prostoru živi populacija od 2700 stanovnika. Meštani se uglavnom bave turizmom i ribarstvom. Iz godine u godinu lokanih stanovnika je sve manje i ostrvo se infrastrukturno sve više prilagođava turistima. 

Na ostrvu je turizam počeo da se razvija veoma naglo 2012 godine, odlukom lokalnih Maldivskih vlasti da usvoji zakon prema kome i lokalna ostva mogu da se bave turizmom i primaju međunarodne turiste. Od onda pa do danas Mafuši važi za lidera prema broju posetilaca. Interesantno je i da na ostrvu postoji zatvor Maldivske uprave i policije, koji zapošljava veliki deo lokalnog stanovništva.

Maldivi ostrvo Mafuši.

Plaže na Mafušiju?

Plaža na Mafušiju je kao i na svim Maldivskim ostrvima koralnog porekla i prepoznatljiva je po svojoj beloj boji peska i tirkiznom moru. Podeljena je na dva dela. Jedan deo obiluje restoranima i hotelima, dok je drugi deo koralni greben koji privlači veliki broj zaljubelnika u snorkling i ronjenje. Plaža je javna i mogu je koristiti svi bez ograničenja.

U blizini Mafušija se nalazi predivan peščani sprud koji morate obići prilikom posete ovog ostrva. Preporučujemo da sprud posetite u jutarnjim časovima kada je na njemu malo posetilaca i imaćete priliku da napravite najbolje slike i snimke sa Maldiva na kojima će vam mnogi pozavideti.

Maldivi pusto ostrvo

Ronjenje na Maldivima i Mafušiju

Maldivi su popularna destinacija za ronjenje. Bilo da volite ronjenje sa bocama ili snorkling, bilo gde da odsedate na Maldivima videćete ponude za ovu aktivnost. Gotovo svi hoteli imaju svoje instruktore i ponude za dnevne, nedeljene pa čak i profesionalne kurseve ronjenja. Najpopularniji centri za ronjenje su Maavelaathu, Banana Reef, Vilivaru Corner, Turtle Garden i Maafushi Corner.

U blizini Mafuši ostrva postoji nekoliko koralnih grebena koji su značajno posećeni. Većina koralnih grebena je delimično mrtva zbog globalnog zagrevanja mora, ali to neće pokvariti utisak koji će Indijski okean i njegova flora i fauna ostaviti na vas. 

Najveću atrakciju za ronjenje pored koralnih grebena svakako čini potopljeni brod koji se nalazi u neposrednoj blizini ostrava Mafuši. Brod je potopljen tako da jedan deo njega još uvek viri inad površine vode, a pristup podvodnom delu imaju samo licencirani ronioci sa lokalnim vodičima, zbog bezbednosti turista.

Putovanje na Maldive nudi još jednu vrstu ronjenja i snorklinga koju ne možete pružiti sebi na drugim mestima na svetu. U pitanju je ronjenje sa retkim vrstama riba ili sa ajkulama. Najpopularnije je ronjenje sa manta ražama koje možete videti u jatima samo u ovom delu naše planete. Plivanje sa delfinima, kornjačama i tigar ajkulama je aktivnost koju niko ne propušta na Maldivima.

 

Maldivi ronjenje

Noćni ribolov na Mafušiju

Ovo je još jedna popularna aktivnost na Maldivima. Izlet obično počinje u sumrak i traje do jutarnjih časova u zavisnosti od vremenskih uslova i zainteresovanosti grupe. Vrste riba koje možete uloviti su razne, a među njima prednjače barakude, tune i marlin sabljarke koje su ujedno i najatraktivnije za pecanje. Turistima je dozvoljeno da svu ulovljenu ribu ponesu sa sobom, a neretko se dešava da cela grupa dobije ukusnu i svežu večeru koju pripreme vlasnici hotela. 

Ostrvo Mafuši slikano iz aviona

Plutajući bar u blizini Mafušija

Mafuši je javno ostrvo i kao takvo na njemu nije dozvoljeno konzumiranje alkohola zbog strogih Maldivskih zakona. Međutim kako se vremenom sa razvojom turizma ostrvo u svim segmentima razvijalo i prilagođavalo turistima, za konzumiranje alkohola se našlo rešenje. U blizini obale na Mafušiju usidren je safari čamac gde je moguće kupiti i konzumirati alkohol. Jedan dan na Mafušiju se obično završi ovde uz sumiranje dnevnih utisaka i dobru muziku.

Ulice ostrva Mafuši na Maldivima

Poseta nekom od rizort ostrva na Maldivima

Maldivi su poznati po mnogobrojnim rizort ostrvima koji predstavljaju pravi mali raj i privlače turiste iz celog sveta. Ukoliko ste svoje letovanje na Maldivima odlučili da provedete na ostrvu Mafuši, u ponudi možete pronaći dnevne izlete do nekog od rizortova i na jedan dan osetite i drugi vid odmora na Maldivima. Izleti obično uključuju prevoz, ulaznice za ostrvo, ručak i konzumaciju na ostrvu koje posećujete. Neki od najpopularnijih rizortova koji se posećuju a nalaze se u blizini Mafušija su Adaaran Rannalhi, Fihalhohi, Olhuveli i drugi. 

Rizort ostrvo nedaleko od ostrva Mafuši.

Putovanje na Maldive,  grupni ili individualni aranžmani?

Putovanje na Maldive se može organizovati kao grupno ili individualno u zavisnosti od afiniteta koje imate. Grupni aranžmani su pretežno orijentisani na ostrvo Mafuši i predstavljaju najpovoljniju varijatnu za putovanje na Maldive. Individualni aranžmani su više orijentisani na boravak na privatnim ostrvima, cene variraju od izbora hotela i termina u kom putujete. Preporučujemo da se svoje putovanje na Maldive rezervišete unapred do dva meseca pre putovanja, jer ranijim uplatama značajno možete uštedeti.

Vojislav Kalović