Informacije za putovanje u Jordan
011 21 20 301 info@yourway.rs YU Biznis Centar, lokal 10 Pon - Pet 09:00 - 17:00

Saveti za put u Jordan

Jordan Iskustva

Jordan je relativno mala zemlja, slične veličine kao Srbija. Zvanični naziv države je Hašemitska Kraljevina Jordan. Njen glavni i najnaseljeniji grad je Aman, koji je ujedno i ekonomsko, političko i kulturno središte zemlje. Ova bliskoistočna država poznata je po Petri, jednom od Sedam svetskih čuda novog sveta, ali i Mrtvom moru, pustinji Vadi Rum, „Pompeji istoka“ odnosno gradu Džeraš ili Gerasa, planini Nebo sa Mojsijevim štapom u obliku zmije i primorskom gradu Akaba. Da je Jordan putovanje iz snova uverio se svako ko je proveo bar nekoliko dana u ovoj neverovatnoj zemlji. Ukoliko i imate želju i vi da ga posetite, u nastavku teksta saznajte pod kojim uslovima možete putovati, gde je najbolje rezervisati smeštaj, šta obavezno morate obići i kakva su iskustva drugih putnika. 

Jordan putovanje − covid- 19 uslovi i viza

Pandemija koronavirusa uticala je globalno na svetski turizam. Zemlje koje su nam nekad bile više nego dostupne, sada su „daleko“ zbog brojnih uslova koje je potrebno ispuniti da bi se mogla preći njihova granica. Srećom, Jordan nije jedna od takvih. Prema zvaničnim informacijama, srpskim državljanima je pored vize i putnog zdravstvenog osiguranja, za ulazak u Jordan neophodan negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Bez obzira na vakcinalni status, svaki putnik je dužan da sa sobom ponese PCR test. Po dolasku u Jordan vrši se dodatno testiranje o trošku putnika (20 JOD ili 25 EUR), što ne važi za decu mlađu od 5 godina.

Vizu za Jordan izvadite na graničnom prelazu odnosno na aerodromu prilikom dolaska.

Wadi Rum Jordan

Šta obići u Jordanu?

Kako bi putovanje u Jordan ispunilo vaša očekivanja, trebalo bi da posetite najatraktivnije lokalitete. 

Na prvom mestu je svakako Petra, jedno od Sedam svetskih čuda novog sveta. Za obilazak ovog ogromnog kompleksa površine 264 kvadratnih kilometara, biće vam potrebni saveti za obilazak drevne Petre. Mnogi putnici će vam reći da jedan dan nije dovoljan kako biste videli bar najzanimljivije delove prestonice nekadašnjeg Nabatejskog carstva. Za glavnu rutu koju ne bi trebalo da preskočite potrebno je oko 2,5 sata. Duž nje ćete posetiti Sik, Riznicu, Kraljevsku grobnicu, Ulicu kolonada i Devojačku palatu. Noćni obilazak Petre je poprilično spektakularan, jer dok prolazite kroz “tunel” Sik i dolazite do Riznice obasjane svećama, imaćete utisak da uopšte niste na planeti Zemlji. 

Vodič Petar Sretenović čita knjigu u Mrtvom Moru u Jordan

Kupanje u Mrtvom moru je doživljaj koji se pamti ceo život. Mrtvo more je zapravo jezero sa slanom vodom, odnosno najslanije jezero na svetu. Salanitet Mrtvog mora je oko 9 puta veći od prosečne morske vode tako da nije moguće da potonete. Znate sigurno one fotografije kada neko čita novine dok pluta na površini ovog jezera? Ukoliko želite i vi jednu takvu, nemojte propustiti ovu avanturu. 

Noćenje u pustinji Vadi Rum učiniće da putovanje u Jordan bude vaše putovanje snova. Jahanje kamila, šatori pod vedrim nebom, ples oko vatre, tradicionalna hrana, nestvarni izlazak sunca, podsetiće vas na scenografiju iz filma “Lorens od Arabije”. 

Planina Nebo je mesto na kome je prema Starom zavetu, Bog je Mojsiju rekao da se popne upravo na ovu planinu kako bi ugledao „obećanu zemlju“ (Palestinu), pre nego što se preseli u „carstvo božije“. Legenda kaže da je Mojsije upravo ovde i sahranjen. Veruje se da je ovaj svet napustio na mestu gde se danas nalazi njegov štap u obliku zmije. Planina je visoka oko 800 metara i odatle se pruža pogled na Jordansku dolinu sve do Mrtvog mora.

Grad Džeraš, poznatiji kao Gerasa, sa ponosom nosi nadimak “Pompeja istoka”. Udaljen je od Amana oko 50 km i nalazi se u blizini granice sa Sirijom. Ruševine i artefakti iz rimskog perioda, još od 1920. godine dovode arheologe i druge istraživače iz svih delova sveta u ovaj grad. Smatra se jednim od najbolje očuvanih antičkih gradova, a moći ćete da obiđete Hipodrom, Zevsov hram, Hadrijanov slavoluk, Ovalni forum. 

Mrtvo More Akaba, Jordan

Koja je cena putovanja u Jordan?

Kada u Gugl pretraži ukucate pojam “Jordan putovanje cena” pojaviće vam se ponude turističkih agencija. I mi ćemo uskoro na sajtu imati grupne polaske za ovo putovanje, ali ukoliko želite da putujete individualno, možemo kreirati i takvu ponudu za vas. Prvo što vam treba je avio karta. Pošaljite nam datume polaska i povratka, kao i aerodrom na koji želite da sletite (u Amanu ili Akabi). Mi ćemo vam poslati najpovoljniju opciju dostupnu u tom trenutku. Možemo vam rezervisati smeštaj u hotelima širom zemlje, samo je važno da znate gde biste odseli. 

Smeštaj u Amanu ili Akabi

Ukoliko vaš izbor za smeštaj bude Aman, Jordan putovanje će vam biti izuzetno zanimljivo. Aman je pun dešavanja i dobro povezan sa drugim delovima zemlje, tako da možete obići sve što ste želeli. U samom gradu možete obići Citadelu sa Herkulovim hranom, Rimski amfieteatar, Muzej Jordana i sukove (pijace).

Akaba je lučki grad na Crvenom moru koji neodoljivo podseća na Mediteran. Bliže će vam biti pustinja Vadi Rum i Petra, u odnosu da ste smeštaj potražili u prestonici Jordana. Zato, sami odlučite gde vam je praktičnije da odsednete. 

Aman, Jordan

Jordan putovanje − iskustva

Sigurno se pitate kakva su iskustva kada je u pitanju putovanje u Jordan. Uglavnom, ljudi su oduševljeni onim što su imali prilike da obiđu. 

Cene u Jordanu nisu niske, poprilično su slične kao kod nas. Jako povoljne su taksi usluge, zato je to možda najbolji način da se krećete u većim gradovima poput Amana i Akabe. Zvanična valuta je jordanski dinar ili skraćeno JOD, a za jedan evro dobićete 0,8 jordanskih dinara. 

Zvanični jezik je arapski, a zanimljivo je da starije stanovništvo zna pomalo srpski. Znaju gde je Jugoslavija i ko je bio Tito. Naime, Jordan kao zemlja članica Pokreta nesvrstanih, bila je u bliskim odnosima sa bivšom Jugoslavijom, a studenti su često bili na razmeni u Beogradu, Zagrebu ili Sarajevu. 

Aman Jordan

U mnogim restoranima možete naručiti hranu na koju ste navikli: picu, paste, kebabe, falafele, itd. Probajte domaće specijalitete kao što su ćevapi od kamiljeg mesa, baba ganuš namaz, mansaf, i slično. 

Od suvenira iz Jordana možete poneti so iz Mrtvog mora ili različite maske za lice, ratluk najrazličitijih ukusa, čajeve, začine, ešarpe, magnete iz Petre, i slično. Možete ih kupiti u amanskim sukovima, u suvenirnicama nedaleko od Mrtvog mora, u Petri, kao i na brojnim stajalištima duž puta koji povezuje Aman i Akabu. 

Jordanci su ljubazan narod, nenametljiv. Neće vas vući za rukav ukoliko ne želite nešto da kupite, ali vole da se cenkaju. Većina današnjih Jordanaca u stvari Palestinci, stoga Izrael i sve što ima veze sa njim doživljavaju kao jako loše. Nemojte ulaziti u raspravu sa njima o političkim pitanjima. 

 

Maja Ignjatović