Maldivi Iskustva Prepruke Bezbednost
011 21 20 301 info@yourway.rs YU Biznis Centar, lokal 10 Pon - Pet 09:00 - 17:00

Bitne informacije za putovanje na Maldive

Maldivi letovanje

Inforamcije za putovanje na Maldive

Putovanje na Maldive je boravak u pravom tropskom raju! Ukoliko razmišljate o putovanju na ovu egzotičnu destinaciju, pred Vama se nalaze informacije koje Vam mogu biti od pomoći. Maldivi su arhipelag od oko 1190 ostrva, raspoređenih u 26 atola, u Indijskom okeanu, smeštenih oko ekvatora. Od najbližih suseda Indije udaljeni su oko 430 kilometara, a od Šri Lanke oko 720. Atoli su nastali su nastali od ugašenih podvodnih vulkana, koji su se podigli do površine vode, i danas predstavljaju prstenaste koralne grebene, ostrva, ili grupe ostrva. Okruženi su vodenom površinom, odnosno lagunom i ona štiti samo ostrvo unutar atola. Gotovo sva ostrva atola imaju snežno beli puderasti pesak na plažama, tirkiznu vodu lagune i predivnu zelenu vegetaciju. 

Na Maldivima takozvana "visoka sezona" traje u našem zimskom periodu, otprilike od oktobra do aprila. U tom periodu, cene smeštaja znatno su više nego tokom ostalih meseci, pogotovo evropskog leta. Razlog tome su praznici poput Božića i Nove godine, pa u tom periodu cene mogu biti i petostruko više nego u periodu van njih. Klima na Maldivima pogodna je za posete tokom cele godine, prosečna temperatura vazduha je oko 30⁰C, a tempera vazduha oko 28⁰C. Pljuskovi na Maldivima mogu se desiti bilo kada u toku godine, ali su oni kratkotrajni letnji pljuskovi.

Maldivi Iskustva Forum

Maldivi smeštaj

Smeštaj na Maldivima je najčešće hotelski kompleks koji zauzima čitavo ostrvo sa lagunom u okviru jednog od 26 atola. Prema nekim procenama, na Maldivima ima oko 160 hotelskih kompleksa (resort), a njihov broj raste iz godine u godinu. Postoji i mali broj tipičnih hotela na ostrvima naseljenim lokalnim stanovništvom - Mafushi, Thoddoo i Hanimaadhoo, za koje važe i posebna pravila. Ipak, glavni fokus je na doživljaju prirode, odmoru, relaksaciji i uživanju u svim sadržajima u okviru hotelskog kompleksa. Ovakvi hotelski kompleksi (resort) uglavnom imaju mnoštvo sadržaja - restorane koji mogu biti na bazi švedskog stola ili a la carte, sa različitim tipovima kuhinja i jela, potom bazene za odrasle i decu, spa centre sa različitim spa aktivnostima i uslugama, brojne sportove i aktivnosti na ili u vodi.

Usluga u hotelskim kompleksima može biti noćenje sa doručkom, polupansion, pun pansion, all inclusive ili ultra all inclusive. Naš savet je da ne bukirate noćenje sa doručkom, jer je vanpansionska usluga prilično skupa, i zbog toga se više isplati uzeti opcije koje uključuju više od jednog obroka. Polupansion obuhvata doručak i večeru, najčešće na bazi švedskog stola, usluga punog pansiona obuhvata doručak, ručak i večeru, all inclusive usluga obuhvata doručak, ručak, večeru, piće tokom celog dana užinu, a ponekada i neke od aktivnosti u okviru hotela.

Hotelski kompleks uglavnom zauzima jedno ostrvo i lagunu oko njega. Smeštajne jedinice se nalaze na samom ostrvu, ali i iznad vode. Sobe ili bungalovi smešteni u unutrašnjost ostrva najčešće imaju pogled na baštu i vegetaciju, dok one na plaži ili do same vode imaju pogled na more odnosno lagunu. Posebno su poznate sobe na vodi, odnosno bungalovi i kućice izgrađene na stubovima iznad lagune, iz kojih direktno možete ući u vodu. 

Neretko, postoje razlike i među ovim smeštajnim jedinicama, pa se mogu razlikovati po tome da li se nalaze na istočnoj ili zapadnoj strani ostrva, da li imaju privatne bazene ili đakuzije, da li imaju odvojen dnevni boravak od spavaće sobe, otvoreno ili zatvoreno kupatilo... 

Sve ponude za putovanje na Maldive možete videti klikom ovde.

Maldivi Smestaj Prepruke

Maldivi avio karta

Let do Maldiva iz Beograda je sa presedanjem, i to uglavnom preko Dohe (Qatar Airways), Dubaija (Fly Dubai/Emirates), Istanbula (Turkish Airlines). Mogu biti i preko drugih evropskih gradova ili sa više presedanja. Raspoloživost mesta na letovima i cene se menjaju svakog dana, u zavisnosti od slobodnih mesta. Najpovoljnije avio karte mogu se pronaći ukoliko nam pri upitu za svoje putovanje date mogućnost fleksibilnosti sa datumom odnosno periodom putovanja. Takođe, možete se prijaviti na naš newsletter na dnu stranice i na taj način biti obavešteni kada su u toku promocije avio kompanija. 

Najbolju raspoloživost ćete dobiti i kada na vreme, odnosno dosta unapred pretražite letove, na primer dva ili tri meseca ranije. Za putovanja u periodu novogodišnjih i božićnih praznika, najbolje je bukirati putovanja i šest meseci ranije. 

Ukoliko ste nosilac neke od loyalty kartica avio kompanija ili alijansi, možete nam dostaviti svoje brojeve kartica i mi ćemo za Vas upisati skupljene milje na letovima, koje kasnije možete iskoristiti za neko naredno naredno putovanje ili upgrade na višu klasu.

Let može biti bukiran na ekonomskoj klasi, što je najpovoljnija opcija putovanja, ali i na premium ekonomskoj klasi ukoliko izabrana avio kompanija ima tu mogućnost, gde dobijate opciju boljih sedišta na avionu ili neke specijalne usluge, kao i na biznis ili prvoj klasi gde uglavnom dobijate posebno iskustvo na letu, sedišta koja su veća, mogućnost da se pretvore u krevet, sjajne usluge keteringa tokom leta i veći čekirani prtljag. Cene biznis klase uglavnom su oko tri i više puta skuplje od ekonomskih. 

Maldivi transfer do ostrva

Maldivi transfer

Transferi od međunarodnog aerodroma Velana u prestonici Maheu, do izabranog ostrva obavlja se ili brzim brodovima, ili kombinacijom lokalnog leta i broda ili hidroavionom. U svim našim ponudama u cenu smeštaja uključen je osnovni transfer od Mahea do izabranog ostrva / hotelskog kompleksa. Kod hotela koji kao osnovni transfer ima kombinaciju lokalnog leta u broda, postoji opcija doplate za transfer hidroavionom koji je poseban po tome što se sleće na vodu.

Viza za Maldive

Državljani Republike Srbije koji turistički putuju na Maldive, dobijaju besplatnu turističku vizu na aerodromu u Maleu, u trajanju od 30 dana. Rok važenja putne isprave (pasoša) mora biti minimum 6 meseci od datuma povratka u Republiku Srbiju, a neophodno je imati minimum dve slobodne stranice u pasošu. Prilikom dobijanja vize obavezno je priložiti vaučer za smeštaj, kao i povratnu avio kartu. 

Maldiva Iskutva Preporuke Viza Avio Karta

Covid-19 uslovi za putovanje na Maldive

Za turistički boravak na Maldivima od 15.03.2022. nije neophodno posedovati negativan test ili potvrdu o vakcinaciji.

24 sata pre dolaska i odlaska sa Maldiva, obavezno je popuniti Travel Declaration Form na sledećem linku: https://imuga.immigration.gov.mv/ethd/ Formu je obavezno popuniti unutar 24h pre dolaska na Maldive, kao i unutar 24h pre polaska sa Maldiva. Dobijeni QR kod putnici moraju imati ili sačuvan na telefonu, ili odštampan, i moraju ga priložiti već prilikom čekiranja u Beogradu.

Prilikom sletanja na međunarodni aerodrom u Maleu, službenici imaju pravo da nasumično izvrše testiranje putnika, i ukoliko se pokaže da su pozitivni na Covid-19, obezbeđeno je mesto za izolaciju.

Turistička organizacija Maldiva je kreirala posebne pakete zdravstvenog osiguranja u slučaju Covid-19 infekcije po sledećim uslovima: 25 USD za osnovni paket za 7 dana po osobi ili 35 USD za Plus paket. Više detalja na: https://allied.mv/insurance-plan/allied-inbound/

Putnici su u obavezi da poseduju zdravstveno osiguranje koje pokriva Covid-19.

Neke avio kompanije traže posedovanje negativnog PCR testa prilikom čekiranja na let (oba smera), ne stariji od 96 sati ili 72 sata, u zavisnosti od kompanije. U svim hotelima iz naše ponude moguće je uraditi testiranje pred povratak. Potrebno je samo prilikom prijavljivanja u hotel najaviti da je potrebno testiranje. Plaćanje je na licu mesta.

Sve ulazne formalnosti podložne su promeni, te je neophodno proveriti sve detalje neposredno pred put.

Maldivi Putovanje Aranžmani

Maldivi iskustva

Zašto je ova ostrvska zemlja toliko posećena i kako izgleda putovanje na Maldive, možete saznati iz iskustva naših putnika. Oni pre svega ističu predivne plaže, nestvarnu boju mora i laguna, odlično ronjenje, intimnu i ekskluzivnu atmosferu, mir i odmor, gostoljubivost, uživanje za sva čula.

Za sve one koji žele istinski odmor, mogu uživati u vedrim i sunčanim danima, plivanju, snorklingu, ronjenju, opuštanju u spa centrima uz masaže i tretmane, posmatranju magičnih zalazaka ali i izlazaka sunca u nestvarnim bojama.

Za one kojima je potrebno aktivnosti, mogu isprobati različite sportove na vodi poput SUP daske, vindsurfinga, vožnje kajakom ili kanuom, džet-ski, pohađati ronilački kurs ili otići na pecanje, jedrenje ili vožnju katamaranom.

Novac na Maldivima - Valuta koja se koristi u hotelima je dolar (USD). Iako Maldivi imaju svoju valutu – maldivsku rupiju (MVR), dolar je opšteprihvaćen u kešu ili karticama. I na aerodromu u Maleu se primaju samo dolari, tako da se savetuje nošenje ove valute. U hotelima će primiti i evro (EUR) ali po nepovoljnijem kursu.

Bezbednost na Maldivima – je zaista na zavidnom nivou, i kriminalni nivo je izuzetno nizak nizak.

 

Katarina Mirković