Nepal putovanje iskustva
011 21 20 301 info@yourway.rs YU Biznis Centar, lokal 10 Pon - Pet 09:00 - 17:00

Dobrodošli na Nepal

Nepal putovanje iskustva

Da li znate da je Nepal bio moja prva daleka destinacija? Potpuno slučajno i bez predznanja i uz jako malo pripreme odlučio sam se da otputujem u zemlju kraljeva, budizma i Himalaja. Mislim da je to najbolja odluka i pravo putovanje koje dvadesetogodišnjak može da izabere, jer to što sam kao mlad video i naučio tamo, probudilo me je i u velikoj meri uticalo na sva naredna putovanja. Nepal je zapravo savršen za sve ljude, svih godina i interesovanja, jer pruža ono najvažnije, iskustvo i potpuni mir i sreću. Prvo i osnovno je to ko jednom ode u Aziju uvek joj se vraća, i verujte mi, stvarno je tako. Drugo i još važnije je to da su zemlje trećeg sveta pravi biseri sa najlepšom prirodom, najukusnijom hranom, najizvornijim isustvima i predivnim ljudima. Ukoliko imate bilo kakve predrasude, morate ih odmah odbaciti. 

Sveti ljudi, koji se nazivaju "babe" u blizini reke gde se spaljuju tela pokojnika.

Aktivnosti tokom boravka u Nepalu

Sam let je doživljaj za sebe, a posebno sletanje dok vrhovi Himalaja ostaju iznad oblaka a mi se spuštamo u oblak žute prašine koji razbijaju ogrlice od cveća koje dobijamo na aerodromu. Dobrodošli u Nepal! Tokom dve nedelje svog boravka u Nepalu obišao sam nekadašnje kraljevske gradove u Katmandu dolini (glavni grad Katmandu, Patan, Baktapur i Kirtipur), opuštajuću Pokaru i planinski Nagarkot. Fascinatno je bilo gledati spaljivanje tela na reci Bagmati u hramu Pašupatinat u Katmanduu, provlačiti se uzanim ulicama izmedju auta koji konstantno trube, kamiona, svetih krava, motora koji često prevoze čitave porodice ili male radnje, ljudi, koračati po crvenoj prašini trgova, vraćati se vekovima unazad, obilaziti budističke stupe i hinduističke hramove, učiti o tradiciji, živoj boginji Kumari, kuhinji, izlaziti u Purple Haze na bilijar, gledati decu kako puštaju zmajeve i bezbrižno se igraju, prepuštati se doživljajima uz najčuveniju mantru Om Mani Padme Hum i mirise zapaljenih štapića. 

Magično je bilo šetati uz jezera Pokare, okruženi zelenilom, voziti se putem bez kraja, ispasti iz čamca na raftingu na reci Trisuli, gledati izlaske sunca kod Stupe Mira, ići na treking, boriti se sa pijavicama, ići na paraglajding i leteti iznad Feva jezera, cenkati se u menjačnici, slušati o budizmu u tibetanskim izbegličkim kapovima, šetati selom dok nema struje. I nikada neću zaboraviti šetnju oko Budanat stupe, prve korake u magičnoj zemlji, daleko u Himalajima. 

Vrhovi Himalaja u Nepalu.

Koliko košta putovanje u Nepal?

Otići u Nepal i boraviti tamo je jako jeftino. Svakodnevni trošak nije veliki jer možete jesti za samo par dolara, a sve ostalo svodi se na cenkanje. Jedino je neophodno veće svote izdvojiti za ulaznice, let iznad Himalaja ili paraglajding. Viza se uzima po dolasku ili online i košta oko 30$. Nepal je izuzetno bezbedno mesto, nema zaraznih bolesti kojih bi se trebalo plašiti (dovoljna je osnovna higijena), odnosno zakonski nisu potrebne nikakve vakcine niti lekovi za ulazak u zemlju, postoje restrikcije struje, nije živo tokom noći, neophodna je odeća za leto i zimu, za kupanje, kao i udobna za trekinge i planinarenja, ali bez opterećenja jer postoje servisi za pranje odeće kao i jako jeftina profesionalna planinarska oprema i odeća, koju planinari ostavljaju u Nepalu. 

Nemojte davati novac prosjacima, ponesite stare stvari koje možete tamo ostaviti, adapter za struju nije potreban, spremite se da čekate jer sve je sporo i jako dugo traje (u restoran ne idete kada ste jako gladni, već obroke planirajte!). Savet je da na put ponesete i zdravstveno osiguranje. Isključivo se pije flaširana voda, nosi se gotovina, plaća se u lokalnoj valuti, divnim novčanicama nepalske rupije, cenka se, daje bakšiš. Ne zaboravite da poštujete mesto gde ste i obratite pažnju na oblačenje prilikom posete verskih objekata. 

Hramovi u Katmandu-u na putovanju u Nepal.

Kada putovati u Nepal?

Najbolje je u Nepal ići tokom proleća (mart i april) i tokom jeseni (od kraja septembra do novembra), jer su tada vremenski uslovi najprijatniji. Mali saveti: prepustite se i uzivajte svim čulima, jer je Nepal idealno mesto za to. Priroda je neopisiva, vrhovi Himalaja, džungle, planinske reke, zelenilo i cveće koje smiruje. Istorijsko nasledje je fascinantno i priča o kulturi i narodima, starim kraljevskim gradovima, Budi, Gurkama, hinduizmu, budizmu, lamaizmu, zemljotresima, osvajačima, tibetanskim izbegličkim kampovima. Hrana je raj za gurmane i svako jelo koje sam probao bilo je predivno, što zbog ukusa, što zbog ljubavi sa kojom je spremljeno i namirnica koje uzimaju iz okruženja. Momo, piletina sa pirinčem i karijem, supe sa bambusom, tandori, papaja, lasi, mango. Nepal je mesto za uživanje u sitnicama i onome što čini svakodnevni život. U Nepal se ne ide da budete fascinirani velikim događajima, uređenim turističkim kompleksima, već da upijate život oko sebe. Nepal je bio moja prva sloboda. Dobrodošli u Nepal.

 

Petar Sretenović